Odměny výboru a představenstva aneb statisíce za našimi zády

Víte, jak je to přesně s odměnami výboru a představenstva pod nynějším vedením?

Začněme nejprve základními informacemi: představenstvo BD má schválené roční odměny 100.000,- Kč a výbor SVJ 120.000,- Kč (+ daň). Předpokládali byste, stejně jako my, že je toto adekvátní odměna členům těchto orgánů a nebudou již vypláceny další prostředky? Chyba!

V roce 2014 bylo rozhodnuto, že bude bytové družstvo (BD) převedeno na SVJ s tím, že u SVJ se navýší odměny z původních 100.000,- Kč ročně na 120.000,- Kč. Z úst předsedkyně, Ing. Ehlové, tehdy zaznělo, že to výbor za méně dělat nebude – toto jsme všichni akceptovali a schválili, jelikož jsme byli zároveň ubezpečeni, že samozřejmě nedojde k dvojí výplatě, ale bude se vyplácet jen za SVJ právě schválených 120.000,- Kč.

A jaká je realita? Koncem dubna 2014 započal převod bytových jednotek do osobního vlastnictví a tedy vznik SVJ, tento převod trval několik měsíců a tak se většina operací (např. vklady do fondu oprav atp.) odehrávala stále v BD. Výbor SVJ se zřejmě nechtěl smířit s tím, že si nemá co vyplatit z účtu SVJ, byť v SVJ nic nedělá a tak si vyplatil z účtu bytového družstva jako odměnu celkem neuvěřitelných 238.000,- Kč vč. daně (pro pořádek si zopakujme, že schválenou odměnu má představenstvo 115.000,- Kč vč. daně). Jak již od nás víte z předchozích informací, představenstvo si z BD vyplácí odměny vesele dále, byť jsme byli ubezpečováni, že si je vyplácet samozřejmě nebudou.

Jak to vypadalo v dalších letech?

  • V roce 2015 vyplaceno na odměny z SVJ 142.000,- Kč a z BD dalších 102.000,- Kč a jelikož to je našim představeným (Ing. Ehlové a Ing. Koderové) málo, tak si vyplatili ještě navíc z SVJ na Dohody o provedení práce (DPP) dalších 71.000,- Kč (všechny dokumenty máme k dispozici k náhledu, pokud by někdo nevěřil).
  • V roce 2016 si za SVJ výbor vyplatil odměny 145.000,- Kč a navíc na DPP dalších 50.000,- Kč (tyto výplaty navíc na DPP jsou kamuflovány jako administrativní práce, kontroly účetnictví, úklidy kanceláře či předzahrádky) a z družstva dalších 60.000,-Kč. Za 3 roky nás tedy představenstvo BD stálo rovných 400.000,- Kč a výbor SVJ za 2 roky „fungování“ neskutečných 408.000,- Kč.

» Vážení sousedé, to je celkem přes 800.000,- Kč vč. daně (ta jelikož je vypláceno na DPP, je pouhých 15%, tedy se jedná o více jak 700.000,- Kč čistého).

penize

Upozorňujeme Vás, že většina těchto prostředků byla vyplácena v první řadě předsedkyni, v druhé pak místopředsedkyni, ostatní členi dostali jen zbylé drobky – např. v roce 2014: předsedkyně 128.000,- Kč, místopředsedkyně 95.000,- Kč ostatní členi představenstva pak celkem 15.000,- Kč, zbytek pak ostatní DPP.

Zajímalo by nás, zda přijdou tyto ohromné a v okolí nevídané výplaty odměn normální i ostatním členům představenstva a výboru. Zda jim nevadí, že přispěli za 3 roky na odměny společně s námi již zmíněných 800.000,- Kč. Také by nás zajímalo, jak se k tomuto vyplácení nadstandardních odměn staví kontrolní komise, která o tomto jednání zcela jistě ví a bez jakýchkoliv připomínek na schůzích tvrdí, že hospodaření BD a SVJ jsou v pořádku a společně s výborem a představenstvem nás vyzývá ke schválení účetních závěrek a zpráv o hospodaření. Ani se raději nezmiňujeme o tom, že vyplatit si více než je schváleno členskou schůzí je protizákonné.

Řekli byste si, že toto již stačí, že nic horšího už nemůže v jednom domě být? Omyl…

„Některým“ nestačí ani výše zmíněné a tak vyplácí na DPP svým členům rodiny anebo ještě hůře přiklepnou svým rodinným příslušníkům rovnou nějakou zakázku. Takovou byla třeba zakázka pro manžela předsedkyně – ten pro nás spravuje webové stránky a spravuje hlasovací zařízení na shromážděních SVJ.

Tyto služby, zejména pak tvorba webových stránek a jejich občasná aktualizace nás za 3 roky stála přes 70.000,- Kč. Člověk by naivně čekal, že díky tomu, že se jedná o rodinného příslušníka a našeho souseda v domě, tak budeme mít buď velmi přátelskou cenu, nebo jen např. normální finanční odměnu za strávených pár minut času. Pro upřesnění – webová doména v takové „kvalitě“ stojí cca 200-500kč ročně.

Podívejte se sami i na tyto webové stránky, které jsou zdarma. Obdobné stránky by zvládl spravovat každý výbor sám a stejně tak jako my, zdarma, jenže oni nechtějí.

Napsat komentář