Výbor a předražené zakázky bez výběrových řízení

Mnoho z Vás, našich sousedů, zaujala informace o předražených zakázkách a celkově neefektivním vynakládání financí nás všech z účtů BD a SVJ. Ptali jste se na konkrétní příklady, a byť jsme Vás odkazovali na již dříve vydané rozbory hospodaření roku 2014, 2015 a nyní 2016, tak je zde ještě jednou a podrobněji zveřejníme.

Zároveň Vás upozorňujeme, že veškeré údaje jsou podložené, zdroji nám jsou faktury, kontrolní měření, srovnávání s konkurenčními zakázkami, kontaktování jiných firem – bez tohoto všeho bychom si ani nedovolili označit některou ze zakázek nebo služeb za předraženou nebo nevýhodnou.

  • Začněme například u výmalby stěn na schodištích a chodbách u výtahů a schránek. Tyto malířské práce stály 84.000,- Kč. Výmalba proběhla na konci září 2016, upozorňovali jsme výbor, že malovat před podzimem a zimou je nesmysl a ať to raději odloží na jaro – jak stěny dopadly po několika blátivých dnech, si všichni pamatujeme a vidíme dodnes – tolik k nelogickému chování výboru, který z nám neznámých důvodů potřeboval tuto zakázku uskutečnit. Vraťme se ale k ceně. Ač jsme byli výborem ubezpečeni, že se jedná o jednu z nejlevnějších a kvalitních firem, něco se nám na výsledné ceně nezdálo. Provedli jsme tedy kontrolní měření laserovým měřidlem (s asistencí stavebního technika) a bylo naměřeno 942 m2, průměrná cena za bílou výmalbu (2 vrstvy) je 35,- Kč/m2, celková cena by tedy měla být cca 33.000,- Kč. Za naprosto nepotřebnou výmalbu jsme tedy zaplatili o 51.000,- Kč více, to znamená, že tato zakázka byla předražená o 250%. Další zajímavostí je, že ve stejné době bylo spatřeno sousedy, že došlo k malování bytů i v bytech výboru. Zda je to pouhá náhoda, nebo to má co dělat s výslednou cenou pro SVJ, necháváme na Vás.
  • Další zajímavou zakázkou je výměna parapetů, celkem za 424.000,- Kč. Nechali jsme si vypracovat nabídky od jiných firem a cena se pohybovala kolem 200.000,- Kč za demontáž starých a montáž nových parapetů, vč. přetmelení spár okolo oken. V každém velkém bytě (3kk) je zhruba 7m venkovních parapetů, v malých bytech (2kk) samozřejmě méně, ale pro jednoduchost počítejme, že jsou všechny stejné, tedy 50 bytů po 7m parapetů, tj. 350m parapetů. Vložili jsme tyto údaje pro kontrolu i do kalkulátoru na webu www.nejlevnejsi-parapety.cz a samostatný materiál (Ti-Zn parapety, 15mm široké, metrové délky – 350ks) vyšel na 127.050,- Kč. parapetyTuto cenu a zadaná kritéria dokládáme snímkem na pravé straně. Chce nám tedy výbor říci, že za práci a přetmelení oken si jimi vybraná firma vzala téměř 300.000,- Kč? Navíc jsme se dozvěděli, že stejně jako každá jiná zakázka byla tato firma vybrána bez poptávkového řízení. Podle toho to také dopadlo. Zakázka předražená o více jak 200%. Toto je jeden z důvodu, proč musí dojít k úpravě stanov, aby výbor nemohl rozhodovat sám o takto drahých zakázkách. (Nyní rozhoduje výbor sám o jednotlivých zakázkách do výše 1.250.000,- Kč).
  • Velice nás též zaujala cena za výměnu vchodových dveří, ty stály 87.000,- Kč. Nechali jsme si tedy vypracovat nabídkové listy od jiných společností a obdobné dveře by vyšly zhruba na 45.000,- Kč. Opět se opakuje to samé, zakázka předražená o necelých 200%.

Existují další zvláštní zakázky, jako jsou tmelení dilatačních spár na domě, věčné opravy střechy, jejich počet už nedovede nikdo ani spočítat, ale jen za poslední dva roky stály přes 500.000,- Kč. Ke všemu jsou tyto opravy naprosto nesystematické, protože tímto „flikováním“ se nic neopraví. Stále dochází k tvorbě tepelných mostů a tím kondenzaci vlhkosti v bytech v 10. patře, ale také zatékání do bytů po těchto dílčích rádoby opravách, které do sebe ani funkčně „nezapadají“ protože se dělají takto špatně a odděleně. Samozřejmě jsme „vyhodili z okna“ i již zmíněných 420.000,- Kč za parapety, které, pokud se rozhodneme zateplit náš dům, můžeme okamžitě vyhodit, protože nemají dostatečnou šířku. Na závěr si uveďme ještě zakázky, jako jsou opravy uzemnění v domě za 489.000,- Kč nebo výměna dveří na chodbách a nebytových prostor za, pro nás stále, neuvěřitelných 938.000,- Kč. O úžasné podlaze v přízemí našeho domu, která prý stála zhruba 300.000,- Kč hovořit více ani netřeba. Nákup 3ks notebooků za 90.000,- Kč je pak naprostým výsměchem a plivnutím do tváře nás všech, když na shromáždění a v úředních hodinách pak dámy nemají ani jeden notebook a píší raději ručně na papír…

Napsat komentář